2013. január 29., kedd

TűzifaAz egyre zordabb hideg, és a gáz árának emelkedése, egyre jobban hozza vissza a régi idők fűtési módját, a fát!


Ezért vállalkozásunk, a munkáink során kitermelt kályhakészre aprított kemény fa értékesítésével is foglalkozik Dunakeszi, Göd, Fót, környékén díjmentes kiszállítással!

Az általunk értékesített TŰZIFA áráról, ITT tájékozódhat!

A fűtés lelke, a jó száraz tűzifa.

Talán a legelterjedtebb tüzelő a gáz mellett, nem véletlenül. A fafajtáknak általánosan igen jó tüzeléstechnikai paraméterei vannak, de a fűtőérték nagyban függ a fa nedvességtartalmától! 
Nézzük meg az alábbi összehasonlító táblázatot a különböző elterjedt fafajtákról:
Láthatjuk, hogy csak teljesen száraz esetben tüntettük fel a különbséget a különböző keményfa fajták fűtőértéke között, mert az eltérés gyakorlatilag elenyésző. Amint fontos észrevennünk, hogy a friss vágású fa, amit jó eséllyel veszünk, csak fele olyan jó tüzelő, mint amit már legalább 1-2 éve szárítunk, miért van ez? A fa alapból igen sok nedvességet tartalmaz, egy köbméter fában akár 200-300 liter víz is lehet a sejtekben és a pórusokban. Az égésben a víz nem vesz részt, viszont a fejlődő hő miatt elpárolog. A víz párolgása során hőt von el a rendszerből, és így gőz formájában távozik a kéményen, ez nekünk veszteség formájában fog jelentkezni.
Ha jól megnézzük a videót láthatjuk, főleg a vége felé, hogy jelentős mennyiségű vízgőz távozik a fából. (Ami füstnek látszik valójában nagyrészt vízgőz.)
Ha tehetjük, ezért mindig tavasszal gondoskodjunk a következő évi tüzelőről, mert nyáron száraz és szellős helyen tárolva a fa tetemes mennyiségű vizet veszít, így javulni fog télen a tüzelőnk fűtőértéke. A fent említett adatok tudatában összefoglalva: 

Számtalan kérdés merül fel a kezdő tűzgyújtók számára. A helytelen felhasználás akár a duplájára is növelheti a költségeket, illetve a jó tanácsokat megfogadva akár a felére is csökkenthetjük a fűtésszámlánkat!
  • A fa fajtája alapvetően meghatározza a fűtőértéket. A keményfa kategóriába tartoznak: tölgy, cser, bükk, akác, bükk, gyertyán, kőris, eperfa, szilva, meggy, dió, mandula, platán, szelid gesztenye.
  • A fa minősége: azaz mennyire korhadt, pudvás, milyen a szövet keménysége.
  • A fa nedvességtartalma: a nedvességtartalom függ a fa fajtájától, és a kivágás idejétől is.
Nagyon fontos, hogy a fűtésrendszerünkhöz igazodva, azok előírásait betartva tüzeljünk, hogy ne okozzunk felesleges kárt magunknak.
Aki teheti legkésőbb nyáron szerezze be a tűzifa készletet, és rakja fedett, de nem teljesen zárt részre száradni. Legjobb, ha már egy évre előre gondolkozik az ember, és a már egy éve feldolgozott szárított fával tűzzel!
Amennyiben mégis későn sikerül fához jutni, érdemes egy-két napot a hasogatott fát a kályha tetejére rakni, hogy mire a kályhába rakjuk, nagyjából kiszáradjon!
Fontos: A fenyő víztartalma nagyon magas, ezáltal a fűtőértéke alacsony! A gyantatartalma miatt cserépkályhába, nem ajánlott a tüzelése!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése